Publicat de: ecaterinaandronescu | noiembrie 23, 2007

Propunere legislativa pentru modificarea şi completarea Legii învăţământului nr.84/1995

Stimaţi colegi,

Este o iniţiativă legislativă care vine, într-un fel, să devanseze proiectul Legii învăţământului, proiect care, oricum, cuprinde extinderea autonomiei universitare. Universitatea românească, în anul 2007, nu se mai poate dezvolta fără extinderea acestei autonomii, care să dea flexibilitate în decizie: în decizia cu privire la sistemul de învăţământ, în decizia cu privire la conţinutul tuturor ciclurilor de învăţământ, în decizia cu privire la gestionarea resurselor universităţii.

De aceea, în această iniţiativă legislativă, pe care au semnat-o foarte mulţi dintre dumneavoastră şi, de asemenea, a fost semnată şi de mai mulţi senatori, venim în faţa dumneavoastră cu extinderea autonomiei universitare. Aşa cum a rezultat din analiza pe care comisia a făcut-o acestei iniţiative legislative şi din dezbaterea pe care comisia a făcut-o, sunt câteva aspecte care sunt extrem de moderne în dezvoltarea activităţii universităţii.

În primul rând, este vorba de extinderea autonomiei prin decizia cu privire la oportunitatea, conţinutul programelor de master, de studii doctorale şi, de asemenea, alte studii postuniversitare, de asemenea, extinderea deciziei în ceea ce priveşte păstrarea resurselor universităţii şi în bănci comerciale (până acum, acest lucru era posibil numai în trezoreria statului). Este, de asemenea, vorba de extinderea autonomiei în legătură cu structurile necesare în fiecare universitate pentru dezvoltarea activităţilor de cercetare ştiinţifică, structuri absolut necesare, cu atât mai mult cu cât cercetarea ştiinţifică intră în misiunea fiecărei universităţi, pe de o parte, şi, pe de altă parte, este un obiectiv european, şi anume acela de a aşeza universitatea ca motor al dezvoltării societăţii şi prin activitatea de cercetare. De asemenea, iniţiativa legislativă trimite în autonomia universitară decizia în legătură cu numirea, în urma concursurilor, pe posturile de conferenţiar.

Sunt absolut convinsă că veţi agrea punctele de vedere exprimate de comisie şi că veţi accepta această propunere legislativă cu care venim în faţa dumneavoastră.

Vă mulţumesc.
96472_pic2.jpg
Interventie facuta in cadrul dezbaterii “Propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii învăţământului nr.84/1995” din data de 5 noiembrie 2007

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: